Nápad použít k dekoraci v domě starobylou kolébku není nijak ojedinělý. Přišlo mi však vždy ale zvláštní, mít ji postavenou jen tak, případně s dalšími dekoracemi uvnitř. Působí to na mě jako jakési memento ušlým časům, ba dokonce vcelku morbidně jako jakýsi pomníček. Nic ve zlém, proti gustu… Takže tady je popsáno, jak jsem to nechtěla, ale tak docela jsem zas nevěděla, jak to chci, důležité je, že jsem věděla, že to chci. Kdo v tom pozná ženské myšlení má bod :D.

Nápad přišel přesně ve druhé vteřině, když jsem tenhle poklad v selském stylu na internetu k prodeji zahlédla. Znamení, že to je ona, že k nám patří, poněvadž jsem hned věděla, že kolébku rozpůlíme a pověsíme na zeď. Závěsná dekorace totiž také tolik nepřekáží, nezabere místo (chlapi méně remcají) atp. Jedná část, ta menší zdobí hostinský pokoj. Ano ten, ve kterém kouzlo dotváří stará zrenovovaná vařenka alias potravinka. Druhou část kolébky plánuji pověsit zvenčí na zahradní domek, přičemž z ní budou přepadávat převislé květiny či pnout se pnoucí květiny. O tom někdy příště.

A jak to bylo tentokrát s renovací, jaké jsem udělala povrchové úpravy? Nač bych se snažila napodobit něco, co zub času tak krásně vytvořil sám. Důležité pro mne také bylo, zachovat folklorní motiv. Tedy renovace žádné, povrchová úprava jediná. Zakonzervováno lakem.

Sumarizace, co je k realizaci nápadu potřeba:

  • Stará kolébka
  • Pilka
  • Brusný papír
  • Bezbarvý lak na dřevo, já používám Balakryl Polyurex na podlahy v matu (tento lak je vysoce odolný vůči mechanickému poškození, navíc je rychleschnoucí)
  • Vrtačka
  • Skoby s vruty